Lecznicze właściwości oliwy extra vergine
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to jeden z głównych produktów diety śródziemnomorskiej, cenny w kuchni jako przyprawa, ale jeszcze cenniejszy dla zdrowia dzięki swoim licznym walorom i niezwykłym właściwościom.
Liczne badania naukowe przeprowadzone w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, z których wiele opiera się na analizach epidemiologicznych, wykazały, że w szczególności oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oleje o wysokiej zawartości biofenoli, takie jak oliwa bez pestek, mają naprawdę zaskakujący korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Zobaczmy więc, 10 głównych zalet oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dla naszego dobrego samopoczucia.
Choroby sercowo-naczyniowe
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego (HDL). W konsekwencji ryzyko zachorowania na te choroby zmniejsza się proporcjonalnie do jego spożycia.
Guzy
Połączenie tłuszczów jednonienasyconych i biofenoli zmniejsza ryzyko związane z najczęstszymi nowotworami jelita, jelita grubego, prostaty, trzustki, endometrium i piersi.
Starzenie się
Profilaktyczne działanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na starzenie się i wynikające z niej patologie – takie jak demencja starcza, pogorszenie funkcji poznawczych, choroba Alzheimera i osteoporoza – są powiązane z zawartością przeciwutleniaczy.
Nadciśnienie
Regularne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga obniżyć ciśnienie krwi na poziomie skurczowym (maksymalnym) i rozkurczowym (minimalnym). Kluczowym związkiem w tym przypadku są biofenole.
Cukrzyca
Wykazano, że dieta bogata w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ubogą w tłuszcze nasycone i umiarkowanie bogatą w węglowodany i błonnik rozpuszczalny, taką jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe i zboża, jest najskuteczniejszą dietą dla pacjentów z cukrzycą.
Otyłość
Chociaż oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera 9 kalorii na gram, populacje śródziemnomorskie przyzwyczajone do spożywania jej dużej ilości mają niższy odsetek otyłości niż populacje, które używają tłuszczów zwierzęcych. Ponadto oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia sprawia, że zdrowa dieta oparta na owocach, warzywach i rybach jest smaczniejsza.
Układ odpornościowy
Wykazano, że kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek wzmacniają układ odpornościowy przeciwko bakteriom i wirusom.
Artretyzm
Osoby, które spożywają niewielkie ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub wcale jej nie spożywają, mają 2,5 częściej zapadają na zapalenie stawów. Ma to związek z niewielką ilością przeciwutleniaczy.
Układ trawienny
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia hamuje motorykę żołądka, sprzyjając zarówno trawieniu, jak i wchłanianiu składników odżywczych.
Depresja
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełni funkcję podobną do większości antydepresantów, zwiększając poziom serotoniny obecnej w mózgu. Badanie przeprowadzone na próbie 10 000 studentów uniwersyteckich potwierdziło korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie przypadków depresji.
Po przeanalizowaniu 10 głównych zalet oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, możemy z całą pewnością stwierdzić, że jest to znacznie więcej niż zwykła przyprawa, ale prawdziwy nutraceutyczny pokarm, który jest niezwykle skuteczny w ochronie naszego zdrowia.
Komentarze
Prześlij komentarz