Lecznicze właściwości oliwy extra vergine
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to jeden z głównych produktów diety śródziemnomorskiej, cenny w kuchni jako przyprawa, ale jeszcze cenniejszy dla zdrowia dzięki swoim licznym walorom i niezwykłym właściwościom. Liczne badania naukowe przeprowadzone w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, z których wiele opiera się na analizach epidemiologicznych, wykazały, że w szczególności oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oleje o wysokiej zawartości biofenoli, takie jak oliwa bez pestek, mają naprawdę zaskakujący korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Zobaczmy więc, 10 głównych zalet oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dla naszego dobrego samopoczucia. Choroby sercowo-naczyniowe Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego (HDL). W konsekwencji ryzyko zachorowania na te choroby zmniejsza się proporcjonalnie do jego spożycia. Guzy Połączenie tłuszczów jednonienasyconych i biofenoli zmniejsza ryzyko związane z