Amaro , eliksir z Corleone
Amaro, gorzki likier, który jak mawiał pisarz i dziennikarz Paolo Monelli , to „wermut bez wina”. W rzeczywistości, podczas gdy wermut jest winem smakowym, Amaro jest gorzkim napojem na spirytusie, wzbogaconym o składniki roślinne i zioła lecznicze.
Tajemnicza receptura gorzkiego likieru Amaro z Corleone, do dziś pozostaje tajemnicą . Wiemy jednak, że składa się z mieszanki ziół i naturalnych ekstraktów w odpowiednich proporcjach.W Corleone jest kilku producentów tego gorzkiego likieru o antycznym pochodzeniu.
Amaro z Corleone doskonale wtopiło się w historię miasteczka. Producenci prześcigają się w wyglądzie etykietek, prezentując na nich codziennie życie mieszkańców i wyjątkowe uroczystości, którym Amaro towarzyszyło.
Ten wspaniały likier - Amaro, ma swoje starożytne pochodzenie i doskonałe właściwości trawienne. Jak mówią znawcy, do produkcji Amaro, najlepiej używać świeżych i dobrze dobranych ziół. Po zaparzeniu, napój należy odstawić na kilka dni przed fazą filtrowania, aż nabierze "mocy" zdrowotnych.
Amaro z Corleone jest dość delikatnym trunkiem z alkoholem 30% obj. , który można spożywać z lodem lub bez. Ja lubię amaro z lodówki, nie za zimne, niezbyt ciepłe, takie w sam raz. Spożyte po obiedzie lub po obfitej kolacji, która we włoskich klimatach jest codziennością, daje uczucie pełnej rozkoszy i satysfakcji.
Komentarze
Prześlij komentarz