Amaro , eliksir z Corleone

Amaro, gorzki likier, który jak mawiał pisarz i dziennikarz Paolo Monelli , to „wermut bez wina”. W rzeczywistości, podczas gdy wermut jest winem smakowym, Amaro jest gorzkim  napojem na spirytusie, wzbogaconym o składniki roślinne i zioła lecznicze.

Tajemnicza receptura gorzkiego likieru Amaro z Corleone, do dziś pozostaje tajemnicą . Wiemy jednak, że składa się z mieszanki ziół i naturalnych ekstraktów w odpowiednich proporcjach.
W Corleone jest kilku producentów tego gorzkiego likieru o antycznym pochodzeniu. 



Amaro  z Corleone doskonale wtopiło się  w historię miasteczka. Producenci prześcigają się w wyglądzie etykietek, prezentując na nich codziennie życie mieszkańców i wyjątkowe uroczystości, którym Amaro towarzyszyło.
Kosztując Amaro wyczuwamy dużo goryczy ale i słodycz. Ten wyjątkowy kontrast smaku  nalewki  powoduje,  że po kilku małych łykach nie jesteśmy w stanie rozróżnić , czy ma nam służyć jako zdrowotna nalewka ziołowa, czy też jako jeden z wielu napojów na spirytusie dla znieczulenia naszych zmysłów. .

Ten wspaniały likier - Amaro,  ma swoje starożytne pochodzenie i doskonałe właściwości trawienne. Jak mówią znawcy,  do produkcji Amaro,  najlepiej używać świeżych i dobrze dobranych ziół. Po zaparzeniu, napój należy odstawić na kilka dni przed fazą filtrowania, aż nabierze "mocy" zdrowotnych.
Amaro z Corleone jest dość delikatnym trunkiem z alkoholem 30% obj. , który można spożywać z lodem lub bez.  Ja lubię amaro z lodówki, nie za zimne,  niezbyt ciepłe, takie w sam raz. Spożyte po obiedzie lub po obfitej kolacji, która we włoskich klimatach jest codziennością, daje uczucie pełnej rozkoszy i satysfakcji. 
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Corleone, magiczne miasto na Sycylii

Totò Riina - Ojciec Chrzestny z Corleone